Kıbrıs ve Polonya cumhurbaşkanları perşembe günü Varşova'da bir araya geldiler. İki Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki yakın ilişkilerinin daha ileri noktaya götürülmesini görüştü. Temas, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'in, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın daveti üzerine gerçekleştirdiği resmî ziyaret kapsamında gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, yaptığı açıklamalarda, bu ziyaretin sadece 2004 yılında iki ülkenin AB'ye katılımından sonra güçlenen mükemmel siyasi ilişkileri teyit etmekle kalmayıp, aynı zamanda turizm, ticaret ve yatırımlar konularında iş birliğini daha da güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre turizme değinen Christodoulides, karşılıklı turizm akışlarındaki artışın etkileyici olduğunu ve 2024 yılında Kıbrıs'a 300.000 Polonyalı turistin gelmesinin beklendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, "Bu sayıyı haftada 35'ten fazla uçuşla daha da artırmak için buradayız. Şu anda Polonya, Kıbrıs'a en fazla ziyaretçi gönderen üçüncü ülke konumunda" dedi.

Ticaretle ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı, 2023 yılında iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin 113 milyon avroya ulaştığını ve 2022'ye kıyasla %7,1'den fazla bir artış gösterdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, ticaret ilişkilerinin ve karşılıklı yatırımların artırılması ve genişletilmesi için hâlâ birçok fırsat olduğuna inandığını ve bu yönde somut ve anlamlı çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Açıklamalarının başka bir bölümünde, Polonya halkının özgürlüğünü ve demokrasisini kazandığını ve Kıbrıs'ta da ülkemizin ve halkımızın özgürlüğü ve yeniden birleşmesi için mücadelemize devam ettiğimizi söyledi.

"Burada bulunduğum vesilesiyle, Kıbrıs sorununu çözme çabalarımızı desteklediği ve BM, Avrupa Konseyi ve diğer platformlarda Kıbrıs sorununu tartışırken bizi her zaman desteklediği için Polonya'ya kamuoyuna teşekkür etmek istiyorum."

AB'deki iş birliğinden de bahseden Cumhurbaşkanı, 2011-2012 yıllarında Danimarka ile AB Konseyi Başkanlığı üçlüsünü yürüttüklerini ve bu güçlendirilmiş iş birliğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

"Önümüzde 2025 ve 2026'nın ilk yarısında tekrar üçlü Başkanlık görevi var. Artık 20 yıldır AB üyesi olduğumuz için, bizden beklentiler oldukça yüksek olacak, tıpkı yönetmemiz gereken birçok uluslararası zorluk gibi, özellikle jeopolitik düzeyde."

Cumhurbaşkanı, iş birliğimizin ve koordinasyonumuzun zaten başladığını ve bu ortak zorluğa ülkelerin yanıt vereceğinden emin olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırgan politikasının, bölgedeki güvenliği etkilediğini ve istilânın ve uluslararası hukukun ihlâlinin nereden gelirse gelsin kınanması ve sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

"Gazze'deki savaş da sona ermeli, çünkü bu sadece AB'ye komşu olan geniş bölgede istikrarsızlık yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda eşi benzeri görülmemiş bir insanî krize yol açıyor."

"Amalthea" inisiyatifine temasla Cumhurbaşkanı, bu inisiyatif aracılığıyla, ortaklarımızla iş birliği içinde, bu krizin çözümüne kesintisiz insanî yardım sağlayarak katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.

 

Polonya Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları

-----------------------------

 

Polonya Cumhurbaşkanı, tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamalarda, bu ziyaretin Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Polonya'ya yaptığı ilk ziyaret olması nedeniyle tarihî bir an olduğunu belirtti.

Polonya Cumhurbaşkanı, Kıbrıs'ın Polonyalılar için çok ilginç bir destinasyon olduğunu, çünkü büyük bir tarihe sahip olduğunu belirtti. 2023 yılında 270 binden fazla Polonyalı Kıbrıs'ı ziyaret etti ve bu sayıların sürekli arttığını ifade etti.

Ayrıca, Polonya'nın, Polonyalı arkeoloji ekiplerinin altmış yılı aşkın süredir Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiği bir Arkeolojik Kazı Merkezi olarak kullanılan bir bina satın aldığını ekledi.

Polonya Cumhurbaşkanı, Ukraynalı mültecilerin durumu hakkında Cumhurbaşkanına bilgi verdiğini ve Orta Doğu'daki durumu da görüştüklerini belirtti.

Polonya Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne, Ukrayna'ya yönelik Rus istilasına karşı Cumhurbaşkanı ve hükûmetin desteği için teşekkür etti.

Kıbrıs sorununa değinen Polonya Cumhurbaşkanı, ülkesinin Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde çözülmesi gerektiği konusundaki tutumunu teyit etti.

Ayrıca, AB gündemi, yaklaşan seçimler de dâhil olmak üzere çeşitli konuları görüştüklerini belirtti.

Bir gazetecinin ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yolları hakkındaki sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Daha fazla uçuş görmek istiyoruz, mevcut 35 uçuşun ötesinde, daha fazla uçuş için Polonya ve Kıbrıs şirketleriyle bazı görüşmelerde bulunuyoruz ve Polonya'dan yarım milyon varışa ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Bu ulaşılabilir bir hedef ve bu yönde çalışıyoruz" dedi.

Polonya'nın Kıbrıs konusundaki tutumu hakkında bir soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Tusk, Kıbrıs Sorunu, göç ve Orta Doğu'yu görüştü, "BM'de ve Avrupa Konseyi'nde Kıbrıs sorununun önemli yönlerinin tartışıldığı yerlerde ve AB içinde, Polonya sürekli olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tutumlarını destekliyor ve bu nedenle bugün kamuoyuna ülkenin Cumhurbaşkanına teşekkür etme gereği duydum," dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı, Polonya'nın tutumunun yıllardır değişmediğini belirtti.

Ayrıca, "Bunu Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde de vurguladım. Biz Polonyalılar, bu hassas konuyu tamamen anlıyoruz" diyerek birleşmiş bir Kıbrıs dileğini ifade etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı