Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, perşembe gecesi Kıbrıs ve Polonya arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için büyük bir potansiyel olduğunu ifade ettiler.

Resmî bir ziyaret için Polonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Christodoulides, perşembe akşamı First Lady Philippa Karsera Christodoulides ile Varşova'da Polonya Cumhurbaşkanı ve eşi tarafından onuruna verilen resmi akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Christodoulides'i karşılayan Cumhurbaşkanı Duda, tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada, bir Kıbrıs Devlet Başkanının ilk ziyaretinin 1364 yılında dönemin Kıbrıs Kralı I. Peter tarafından Krakow şehrine yapıldığını ve Cumhurbaşkanı Christodoulides'in de cuma günü Krakow’u ziyaret edeceğini söyledi.

İki ülkenin Avrupa Birliği'ndeki 20 yıllık ortak yolunun yanı sıra 1960'tan bu yana sürdürdükleri diplomatik ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı Duda, Polonya'nın Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı karşısında sergilediği tutum dolayısıyla Cumhurbaşkanı Christodoulides’e teşekkür ederek, "Cumhurbaşkanı'nın ulusunun iyiliği için çabalayan ve başkalarına örnek olan bilgeliğinden özellikle etkilendim" dedi.

Polonya'nın onlarca yıldır Kıbrıs'ta bulunan aktif arkeoloji misyonuna da değinen Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Polonya'nın Baf'ta önümüzdeki aylarda açılışı yapılacak olan bir Polonya arkeoloji merkezinin kurulması için Kıbrıs makamlarından aldığı yardımdan dolayı da teşekkür etti.

Polonya Cumhurbaşkanı ayrıca, Kıbrıs'tan gelen cumhurbaşkanı çiftinin ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ise Polonya'ya ve halkına işgalin sona erdirilmesi ve Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi için verdikleri sürekli destekten dolayı açıkça teşekkür etti ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yasa dışı istilâ ve işgalini kınadığını yineledi. Cumhurbaşkanı Christodoulides açıklamasında, "Benim ülkem, Kıbrıs halkı, istilânın ne demek olduğunu, işgalin ne demek olduğunu, insan hakları ihlâlinin ne demek olduğunu çok iyi biliyor ve daha farklı bir tutum sergileyemezdik" dedi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı