Avrupa’daki yeni Bauhaus akımını merceği altına alan bir makaleyi kaleme alan İnovasyon Komiseri Mariya Gabriel ve İtalyan İnovasyon Fonu Başkanı ve Yeni Avrupa Bauhaus Üst Düzey Yuvarlak Masa Toplantısı üyesi Francesca Bria sanat, mimarlık ve teknolojinin “Avrupa'nın yenilenmiş bir anlatısına ve vizyonuna” katkıda bulunabileceğini belirttiler.

Gabriel ve Bria, 9-12 Haziran tarihleri arasında Brüksel'de gerçekleşecek olan Yeni Avrupa Bauhaus Festivali'nin lansmanını ve tüm Avrupa'nın dört bir yanındaki yan etkinliklerin başlatıldığını duyurdu.

İki yetkili, “Sanat, mimari ve teknolojinin, Avrupa'nın yenilenmiş bir anlatısına ve vizyonuna güçlü bir şekilde katkıda bulunabileceğinden eminiz” mesajını verdi.

Girişimin felsefesini özetleyen makale, Avrupa'nın pandemi ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik istilâsı nedeniyle iki büyük krizle karşı karşıya kaldıktan sonra, “dünyanın kendisini jeopolitik olarak tetiklenen bir enerji ve hammadde kriziyle karşı karşıya kaldığını” hatırlatıyor.

İki yetkili “Yeşil Anlaşma geçişini hızlandırmak, Avrupa'yı ilk dijital olarak etkinleştirilmiş, sürdürülebilir, iklim nötr kıta haline getirmek her zamankinden daha önemli” görüşünde.

Makale, Bauhaus hareketinin ve okulunun 100 yıl önce Almanya'nın Weimar kentinde “tasarımdan mimariye, eğitime ve modernist mimarinin temellerini atmaya kadar birçok farklı alanda büyük sorunlara yol açan Birinci Dünya Savaşı felaketine bir yanıt olarak” gündeme geldiğini hatırlatıyor.

Gabriel ve Bria, “Yeni Avrupa Bauhaus'u ile sanat, bilim, teknoloji ve çevrebiliminin el ele olduğu yeni bir inovasyon modelini” hedeflediğini belirterek “Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen Yeni Avrupa Bauhaus'unu, mimarların, sanatçıların, öğrencilerin, mühendislerin, tasarımcıların 'stili sürdürülebilirlik ile birleştirmek' hedefiyle iş birliği tesis edecekleri ‘daha büyük vizyonumuzun bir parçası’ olarak hayata geçiriyor” vurgusunda bulundular.

Gabriel ve Bria, girişimin “yeni ürün ve hizmetler, iş modelleri ve becerilerle pazara yenilik getirmeyi” amaçlayan, “kullanıcıları kendi özel arabalarını kullanmak yerine sıfır emisyonlu mobiliteyi tercih ettiklerinde ödüllendiren ve salınmayan CO2 emisyonlarını mal ve hizmet alışverişi için yeşil kredilere dönüştüren, blockchain teknolojisine dayanan dijital bir platform olduğunu" belirttiler.

 

KHΑ/YK/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı