Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, cuma günü AGİT PA Uluslararası Sekreteryasının desteğiyle Lefkoşa'da düzenlenen "Yolsuzlukla Mücadele, Demokrasiyi Savunmak: Ulusal Parlamentoların Rolü" başlıklı uluslararası bir konferansta yaptığı konuşmada, yolsuzluğun üstesinden gelinemeyecek bir sorun olmadığını belirterek yolsuzlukla mücadelenin önemli bir görev olduğunu ifade etti. 

Meclis Başkanı, “Hiçbir ülkenin yolsuzluğa karşı bağışık olmadığı gerçeği acı verici bir gerçektir, ancak kesinlikle bir mazeret değildir. Yolsuzluk değişmez bir gerçeklik değildir. Yolsuzlukla mücadele önemli bir görevdir. Bu mesajı, görüş alışverişlerimiz aracılığıyla vatandaşlarımıza, birbirimizin deneyimlerinden ve en iyi uygulamalarından yararlanarak iletmemiz gerekiyor." dedi. 

Demetriou, çabaların kolektif ve bu fenomenin çok yönlü doğası ve karmaşıklığı ile orantılı olması gerektiğine dikkat çekti. Meclis Başkanı, daha fazla kapsayıcılığın, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin “bu zor yolda birincil teşvikimiz ve nihai hedefimiz” olması gerektiğine dikkat çekti.

Parlamento Başkanı, Kıbrıs'ın yolsuzlukla ilgili zayıflıklarını veya eksikliklerini kabul ederek, “bu tür deneyimler travmalar yarattıkları kadar bütünleyici politikacılar ve halkın güveninin tesisi için bizi çözüm bulma konusunda daha güçlü ve daha kararlı hale getirdiklerini” belirtti.

Demetriou, parlamentonun son 18 ay içinde yolsuzlukla mücadeleye yönelik eylemlerine, Davranış Kuralları girişimine, bilgi paylaşımcılarının korunmasına ilişkin mevzuatın onaylanmasına, lobicilik mevzuatına ve Yolsuzluğa Karşı Bağımsız bir Otorite için mevzuata atıfta bulundu.

Meclis Başkanı, yetkililerin karar alma sürecine dâhil olmak isteyen kişilerle yaptıkları tüm toplantıları yukarıda belirtilen Makama bildirmeleri gerektiğini öngören lobiciliği düzenleyen bir yasaya atıfta bulunarak “Açıkçası, bu yasanın kabul edilmesiyle yolsuzluğun hemen ve herkes için ortadan kaldırılmasını beklemiyoruz. Ancak yeni süreçte yolsuzluğu önlemek, yolsuzlukla mücadele eğitimi vermek, yetkilileri eğitmek ve ilgili davaları adalete teslim etmek daha iyi araçlara sahibiz. Bu şekilde yolsuzlukla mücadelede daha iyi sonuç alınabilecek” dedi.

Demetriou, yolsuzluğun vatandaşların, özellikle de gençlerin temel kaygıları arasında üst sıralarda yer aldığını, hayal kırıklığına, hoşnutsuzluğa ve siyasi faaliyetlerden ve kamusal yaşamdan uzak durmalarına yol açtığını belirterek “parlamenterler olarak, vatandaşlarımızın gözünde güvenilirliğimizi geri kazanmak gibi zorunlu bir görevimiz var. Yasa koyucular ve hak ve çıkarlarının garantörleri olarak, demokratik kurumları güçlendirmek ve iyi yönetişimi, şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik etmek için etkili bir gözetim sağlamalıyız" dedi.

Demetriou ayrıca, yolsuzluğun piyasaları ve rekabeti bozduğu, hukukun üstünlüğünü aşındırdığı, hükûmetin meşruiyetini baltaladığı, vatandaşlar arasında sinizmi ve popülizmi beslediği için toplumlar ve sosyal uyum üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğini belirtti. Son olarak, yolsuzluğun, yabancı güçler tarafından nüfuz elde etmek ve dış politika gündemlerini empoze etmek için bir araç olarak kullanıldığında jeopolitik bir etkiye sahip olabileceğini de sözlerine ekledi.

 

KHΑ/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı