Cumhurbaşkanlığı Komiseri Photis Photiou, kayıp kişilerin akıbetiyle ilgili olabilecek en iyi sonuçları aramak ve korumayı hızlandırmak amacıyla Kayıp Kişiler Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesiyle görüşüldüğünü ve masaya bazı öneriler konduğunu duyurdu.

Photiou cuma günü Kayıp Kişilerin Yunan ve Kıbrıslı Yakınları Kuruluşları Başkanlarıyla, Yunan ve Kıbrıslı kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi konusundaki duraklamayı görüştü.

Komiser Photiou, bu durumun kaygı verici olduğunu, 48 yılın uzun bir süre olduğunu ve birçok tanığın artık yaşamadığını, dolayısıyla kayıp kişilerle ilgili tüm bilgilerin gittiğini söyledi.

Photis Photiou, Türkiye’yi ve ayrıca uluslararası toplumu işbirliği yapmadıkları için eleştirdi; uluslararası toplumun Ukrayna’daki toplu mezarlar ve kayıplarla ilgili büyük destek ve çaba gösterdiklerini kaydetti ancak aynı tutumu, 48 yıldan bu yana Kıbrıs’ta %50’si bulunmayan kayıplara göstermediklerine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Komiseri, görüşmede, yanlışlıkla Yunanistan’a gönderilen kayıp kişilerin kalıntılarının geri gönderilmesi konusunun da ele alındığını, bunun zor bir durum olduğunu ifade etti.

Toplu mezarlarla ilgili bir soruyu yanıtlayan Photiou, Türkiye’nin uluslararası topluma işbirliği yaptığını göstermek istediğini, ancak Kayıp Kişiler Komitesi’nin karşı karşıya olduğu büyük sorunlar bulunduğunu kaydetti.

Yunanistan Komitesinin Başkanı Maria Kalbourtzi, görüşmenin verimli geçtiğini, kayıp yakınlarının acı ve çilesinin 48 yıldır aynı olduğunu belirtti.

Kıbrıs Komitesi Başkanı Nikos Sergides de, geçen yılki kazıların sonucunun tatmin edici olmadığını, görüşmede bazı zorlukları aşmanın yollarını ele aldıklarını vurguladı.

KHA/MG/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı