Perşembe günü Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Kyriakos Kokkinos, Bakanlık yetkilileri ve çalışma arkadaşlarının huzurunda Bakanlığının 2018-2023 yıllarına ilişkin proje raporunu sunan Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Prodromos Prodromou "Eğitim, spor ve gençliğe yatırım yaparak eğitim için yeni bir sayfa açıyoruz" mesajını verdi.

Prodromou, Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığındaki görev süresinin kendisinden önceki bakanlar; Kostas Kadis ve Costas Hambiaouris tarafından eğitim, kültür, spor ve gençlik konularında yürütülen çalışmalardan ayrı olarak ele alınmayacağını söyledi.

Bakan, "Cumhurbaşkanı'nın göreve geldiği ve öğretmen maaşları da dâhil olmak üzere devlet kasasında 1-2 aylık maaştan daha fazla kaynağın var olmadığı dönemden bugünlere geldik. Yeni süreçte üniversite eğitimi ve araştırma projelerine neredeyse 50 milyon avroluk bir kaynak ayırıyoruz. Yeni projeler arasında yeni okullar inşa edilmesi, 2012/13'te 12 bin olan kamusal eğitimdeki öğretmen sayısının bu yıl 14 bine çıkarılması, Kıbrıs'ın Yarını Planında 100 milyonluk eğitim yatırımları ve okulların dijital çağa taşınması yer alıyor" dedi.

Prodromou, "Son üç yılın ikisinde pandemiyle mücadele ettik" diyerek yaşanan büyük zorluklara rağmen, devlet okullarının görevlerini başarı ile yerine getirdiklerini belirtti.

Prodromou, Aralık 2019'dan bugüne kadar geçen üç yılda Bakanlığın elde ettiği başarıların muhasebesini yaparak, devlet okullarının dijital çağa etkin bir şekilde girdiğini belirterek Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarlığının katkısına işaret etti ve Kokkinos ile çok yakın bir iş birliği içinde olduklarını vurguladı.

Prodromou, tüm okullarda 6.600 dijital sınıf oluşturulmasına yönelik sözleşmenin uygulanma sürecinde olduğunu ifade ederek "2020'den bu yana, Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığının uzaktan eğitim elektronik sistemine erişim için tüm öğrenci ve eğitim nüfusu için 100 binden fazla aboneliğin etkinleştirildiği unutulmamalıdır" dedi.

Yüksek ve üniversite eğitimine de değinen Prodromou, "Hükûmet görev başına geldiğinde Kıbrıs'ta yaklaşık 33 bin öğrencimiz varken, bugün 60 binden fazla öğrencimiz var. Öğrenci sayısı neredeyse iki katına çıktı. Yüz milyonlarca avroluk finansman sağlayan araştırma projeleriyle yoğun faaliyetler göz önüne alındığında, bir zamanlar bir vizyon ve uzak bir hedef olan şeyin artık gerçek olduğunu söyleyebiliriz: Artık ülkemizi üniversite eğitiminde uluslararası bir bölgesel merkez olarak görüyoruz." dedi.

Prodromou ilk dönemde sekiz olan üniversite sayısının bugün 11'e çıktığını ve birkaç üniversite daha kurulma aşamasında olduğunu belirtti. Bu şekilde çok sayıda diğer yükseköğretim okulunun yanı sıra yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapan iki araştırma enstitümüzle birlikte Kıbrıs, yükseköğretim alanında kayda değer bir faaliyet göstermektedir.

Okullarda liyâkate dayalı ve kamu eğitiminin topluma karşı sorumlu olması gerektiğine değinen Prodromou, diğer hususların yanı sıra liyâkati teşvik eden, çabayı motive eden ve ödüllendiren bir okul istediklerini söyledi.

 

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı