İnşaat maliyetleri ve yabancı ve yerli alıcıların artan talebi, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde konut fiyatlarındaki artışın hızlanmasına katkıda bulundu.

Kıbrıs Merkez Bankasına (KMB) göre, Konut Fiyat Endeksi (RPPI) 2022'nin üçüncü çeyreğinde yükseliş eğilimini sürdürerek bir önceki çeyrekteki %1,7'lik artışa kıyasla %2,1 artarken, yıllık bazda endeks bir önceki çeyrekteki %4,7'lik artışa kıyasla %6,3 arttı.

Tapu ve Kadastro Dairesi'nin satış belgesi verilerine göre 2022 yılının ilk dokuz ayındaki gayrimenkul işlemleri hem yerli hem de yabancı yatırımcılardan gelen talepteki yıllık artışa bağlı olarak hızlanan bir büyümeye işaret ediyor.

Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, konut fiyatlarındaki artış 2022'nin ikinci çeyreğinde %4,7 iken, üçüncü çeyrekte %6,3'e yükseldi. Söz konusu çeyrekte daire fiyatları yıllık bazda %8, konut fiyatları ise %5,2 oranında artış kaydetti.

Hükûmetin uluslararası merkezileşme programı kapsamında yabancı profesyonellerin talebi, yabancı yatırımcıların talebinin en önemli itici gücü olarak kabul edilmekte.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı