AİHM'in Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti'ne, Kenan Ayaz'ın kendi seçtiği bir doktor tarafından muayene edilene kadar Almanya'ya iadesi hakkında herhangi bir görüş bildirmekten kaçındı. AİHM kararını Eustathios K. Efstathiou Hukuk Bürosuna iletti. Gelişme "Theophilos Georgiades" Kültür Merkezi tarafından kamuoyuna duyuruldu. Bir hükûmet kaynağı Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) Ayaz'ın kendi seçeceği bir doktor tarafından muayene edildikten sonra öğleden sonra Almanya'ya gitmesinin planlandığını açıkladı.

AİHM 1 Haziran tarihinde Kenan Ayaz'ı savunan hukuk bürosundan, AİHM Kuralları'nın 39. maddesi uyarınca, "başvuranın kendi seçtiği bir doktor tarafından muayene edilene kadar Almanya'ya iadesinin engellenmesini" talep eden bir mektup aldığını açıkladı.

AİHM cevabî mektubunda "1 Haziran 2023 tarihinde Mahkeme (nöbetçi yargıç), İçtüzüğün 39. maddesi uyarınca talep edilen geçici tedbiri Kıbrıs Hükûmeti'ne bildirmemeye karar vermiştir. Bu nedenle, Mahkeme başvuranın iadesini engellemeyecektir" denildi. 

İlgili mektupta AİHM, Kıbrıs'taki hukuk bürosundan 19 Haziran 2023 tarihine kadar usulüne uygun olarak doldurulmuş başvurunun aslını ve ilgili tüm belgelerin kopyalarını Mahkeme'ye göndermesini talep ediyor. İlgili metinde, "Orijinal belgeleri göndermeniz halinde, bunların Mahkeme tarafından size iade edilmeyeceğini lütfen unutmayın. Herhangi bir yanıt alınmaması halinde, dosya başka bir bildirimde bulunulmaksızın zamanı geldiğinde imha edilecektir." denildi. 

Bir hükûmet kaynağı KHA'ya Kenan Ayaz'ın talep edildiği gibi özel bir doktor tarafından muayene edildiğini, avukatlarının ise AİHM'den yanıt beklediğini açıkladı. Ayaz'ın kendi seçtiği bir doktor tarafından muayene edilme talebine cezaevi yönetimi tarafından ilk andan itibaren cezaevi doktorunun da hazır bulunması şartıyla olumlu yanıt verildiğini kaydetti.  Aynı kaynak, Ayaz'ın öğleden sonra Almanya'ya gitmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.

 

Hukukçu Eftasthiou'nun açıklamaları

--------------------

 

Avukat Kostis Efstathiou KHA'ya yaptığı açıklamada, "Bizi üzen ve en büyük şikâyetimiz, Adalet Bakanlığının Alman ve Türk tarafının tezini benimsemesi ve kendisine siyasî mülteci statüsü verilen aynı eylem için onu terörist olarak Almanya'ya göndermesidir" dedi.

Temel insan haklarından olan adil yargılanma hakkının ihlâl edildiğinin tespiti için birkaç gün içinde AİHM'e başvuracaklarını belirten Efstathiou, bunun Avrupa Adalet Divanı'nın Kıbrıs'a ya da Almanya'ya davayı takip etmeme emri verebileceği anlamına gelmediğini ifade etti.

AİHM'den gelen cevap mektubuyla ilgili olarak Efstathiou, mektuplarının tek bir taleple ilgili olduğunu, Kenan Ayaz da dâhil olmak üzere her mahkûmun cezaevinde bile kendi doktoru tarafından muayene edilme hakkı olduğunu, Cumhuriyet yetkililerinin son günlerde buna izin vermediğini hem AİHM'ye hem de araya giren Ombudsmana başvurmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Ayaza'ın kendi doktoru tarafından muayene edilme talebi kabul edilince AİHM'e yapılan "(kendi doktoru tarafından) muayene edilene kadar ayrılmama" talebi tartışmalı hale geldi. Efstathiou, Ayaz'ın avukatı olarak, müvekkilinin kişisel doktoru tarafından yapılan tıbbî muayenesinin sonucundan haberdar edilmediğini söyledi.

Kostis Efstathiou, Kıbrıs'taki Temyiz Mahkemesi'nin sürecin sonuçlandığına dikkat çekti. Kıbrıslı hukukçuya göre savunma kanadının şu ana dek başarabildiği tek şey 10 gün önceki bir kararla, Almanya'daki dava devam eden duruşma süreci temelinde "AİHM'nin Ayaz'ın Almanya'dan Türkiye'ye iade edilmemesi talebinin incelenmesini açık bırakması olduğunu" belirtti. 

KHA/NST/MHY/2023 

Kıbrıs Haber Ajansı