Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP - United Nations Development Programme) tarafından Kıbrıs'ın kültürel mirasını öne çıkarmayı amaçlayan; fotoğraflara, etkileşimli haritalara, 3D temsillere ve diğer multimedyaya ev sahipliği yapacak bir web sitesi (www.cyprusdigitalheritage.com) oluşturuldu.

Web sitesi, Kıbrıs Türk Toplumu Yardım Programı tarafından finanse ediliyor ve Yeşil Hat’tın her iki tarafında iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından restore edilen her iki toplumla ilgili kültürel mirası kademeli olarak içerecek.

Avrupa Komisyonundan yapılan açıklamaya göre; kullanıcılar, ortak geçmişle bir köprü oluşturmak ve ortak bir geleceği inşa etmek için bir temel oluşturmak amacıyla, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları için özel kültürel ve tarihi öneme sahip yerlere sanal turlara erişebilecek. Amaç, sanal turlar aracılığıyla kullanıcıların anıtları ve arkeolojik alanları keşfedebilmeleri ve Kıbrıs'ın tarihi ve kültürel mirasını derinlemesine değerlendirebilmeleridir.

Platform; eğitim, araştırmacılar ve kültürle ilgilenen kişiler için kaynak olarak kullanılabilecek, etkileşimli haritalar, 3D temsiller ve diğer multimedyalar da içerecek.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Kjartan Björnsson, web sitesiyle ilgili olarak; "diyaloğu artırmak, anlayışı geliştirmek ve Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarını birbirine bağlamak için bir fırsat sunuyor, böylece Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için zemin hazırlıyor" dedi.

UNDP Kıbrıs Ofisi başkanı Jakhongir Khaydarov ise projenin iki toplumlu niteliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki iş birliğinin dikkate değer bir örneğinden" söz etti.

KHA/ARM/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı