Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, hükûmetin ülkenin ve vatandaşların yararına politikalar üretmeye devam edeceğini ve Temsilciler Meclisindeki tüm partilerle iş birliği içinde olacağını söyledi.

 

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) özel açıklamalarda bulunan Sözcü Letymbiotis, yaptırımlardan, enerji planlamasından da bahsetti; enerji alım gücüyle ilgili müdahaleyi nasıl yaptıklarını anlattı.

 

ABD Büyükelçisi’nin Kıbrıs’ta çıkan günlük Phileleftheros gazetesine, Amerikalıların Rusya zenginlerini ve Vladimir Putin’i hedef aldıkları beyanından sonra hükûmetin yaptırımlar listesi konusunu kapamayı düşünüp düşünmediğini ve yeni bir liste olursa ne yapmayı düşündüğü sorusunu yanıtlayan Letymbiotis, kendileri için esas olanın Kıbrıs’ın bu listelerde hedef olmaması olduğunu belirtti.

 

Hükûmetin kararlılığının, bu konuları tam bir netliğe kavuşturma istekliliğinin farkında olunmasını görmekten memnuniyet duyduklarını; bunun aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güvenilir bir ülke olduğunu, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık’ın ona güvenebileceğini gösterdiğini, bunu birçok resmî kaynaktan duyduklarını ifade eden Hükûmet Sözcüsü şöyle devam etti:

 

“Kıbrıs’ın uluslararası ünü, ülkenin bir finans merkezi olarak ismini koruma konusunda çok iyi bir noktadayız.”

 

“Bu, Kıbrıs’ın üzerine düşen gölgeleri gidermek için yeni hükûmetin aşacağı ilk sıkıntı idi.”

 

“Kıbrıs ekonomisinin Rusya’nınkine bağlı olduğu biliniyor; ancak Kıbrıs oldukça haklı olarak Rusya’nın Ukrayna’yı  istilâsının ilk anından itibaren olayın doğru tarafında durdu."

 

“Kıbrıs yetkililerine iletilen tüm bilgiler titizlikle araştırılmakta, Hukuk Dairesi tarafından değerlendirilmektedir.”

 

“Avrupa yaptırımlarını bozmak ceza gerektiren bir suçtur. Cumhurbaşkanı, herhangi birinin bu yaptırımları bozduğu ispatlanırsa kim olduğuna bakılmaksızın mahkemeye götüreceğini söylemiştir.”

 

Başka bir liste hakkında bilgileri olmadığını bildiren Sözcü, yaptırımların uygulanması için bir sistem kurulması üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Letymbiotis, tüm siyasî güçlerin, halkı endişelendiren önemli konularda gerekli sorumluluğu, ihtiyatı ve istekliliği göstereceklerine ve yaşanmakta olan olumlu gelişmelerin farkında olacaklarına inandığını vurguladı.

 

Hükûmetin enerji planlaması hakkında da KHA’ya bilgi veren Sözcü, önceliği yerel ihtiyaçlar ve Avrupa Birliği’nin Rusya gazına bağımlılığı azaltma çabaları sonucu açığı kapamak olduğunu söyledi.

 

Buna ek olarak hükûmetin Kıbrıs’ın bu konuda bölge ülkelerine yakınlaşıp yakınlaşmayacağını düşünmekte olduğunu belirten Konstantinos Letymbiotis şöyle dedi:

 

“Hedef bu üç durumu en kısa zamanda birleştirmektir. Cumhurbaşkanı’nın İsrail ziyaretinin sonrasında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun açıklamalarından sonra, koşulların oluşmakta olduğunu söyleyebiliriz. Daha fazla seçeneğimiz vardır ve hangi seçeneğin Kıbrıs’ın ufkunu daha doğrudan açacağını araştıracağız.”

 

“Doğal gaz yeşil dönüşme bir geçiş yakıtıdır; sadece Kıbrıs için değil tüm Avrupa Birliği için önemli bir sıkıntıdır. Bol güneş olumlu bir unsurdur; Kıbrıs için küçük bir ülke olduğu için avantajlıdır. Hükûmet yenilenenlerin gelişimini teşvik etmektedir, yaklaşık bir ay önce yeşil tahvil çıkarmıştır.”

 

“Doğal gaz ve doğal kaynaklarımızın, büyük bir hedef olan yeşil dönüşüme yönelik yenilenebilir enerji kaynakları gelişimiyle eş zamanlı çalışması gerekmektedir.”

 

Elektrik maliyetlerini azaltmak için tedbirler açıklanıp açıklanmayacağı sorusuna yanıt veren Hükûmet Sözcüsü, elektrik yardım ödeneğinin haziran sonuna kadar uzatılacağını, bu tedbirlerin sürekli olamayacağını ve her iki ayda bir yeniden değerlendirileceğini kaydetti.

 

“Yardımı devam ettirme ihtiyacı olursa devam edecektir. Ama bu tedbirler sürekli olamaz.”

 

ENI temsilcisinin Doğu Akdeniz’deki enerji planlarında Türkiye’ye dışarda bırakamayacağı yönündeki açıklamasını yorumlaması istenen Konstantinos Letymbiotis, ENI’nin özel bir şirket olduğunu, temsilcisinin jeopolitik bir konuda bir görüş belirttiğini, görüşlere her zaman saygılı olduklarını, özel bir şirketin jeopolitik bir konuda bu kadar açık yönlendirme yapamayacağını söyledi.

 

KHA/MG/MHY/2023

 

Kıbrıs Haber Ajansı