Sağlık Bakanı Dr. Popi Kanari, Sağlık Bakanlığının Kaza ve Acil Birimlerinin rahatlatılması, devlet hastanelerinin arzulanan verimliliğe ulaşması için geliştirdiği tedbirlerin arzulanan sonuçları getireceğine güvence verdi; bir yabancı uzmanın tavsiye ettiği daha fazla gelişime sağlanmasına yakın gelecekte başlanacağını söyledi.

 

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) bir demeç veren Dr. Kanari, bozulma ve suistimallerin düzeltilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı’na iletilen yol haritasının içeriğinin, Sağlık Sigortası Kuruluşu yol haritasında, on-call (beklemede olan) kliniklerin açılış saatlerinin artırılması, ek sağlı uzmanları grubunun Genel Sağlık Sistemi’ne dâhil  edilmesi, kalite kriterine başlanması, yeni ilaç ürünleri   listesinde yeni yenilikçi ilaçların dâhil edilmesi ve   tedarikçilerin ödemelerinin makul hale gelmesinin     amaçlandığını belirtti.

 

Buna ek olarak Devlet Sağlık Hizmetleri Kuruluşunu sunduğu yol haritasında, Toparlanma ve Direnç Planı dâhil   projelerin geliştirilmesini takip sistemi, Acil Bölümlerin verdiği hizmet kalitelerinin   geliştirilmesiyle ilgili kararların hemen uygulanması, ekleme listesini azaltması var olan hizmetlerin   uzmanlıklarla daha fazla kullanılması gibi kamu hastanelerinin yönetim   otonomisi konusunun yer aldığını bildirdi.

 

Sağlık Bakanı, yol haritalarında var olanların uygulanmasının, Genel Sağlık Hizmetleri GHS’nin geliştirilmesine, kaliteli     hizmetlerin koşullarına ve dört yıllık faaliyetinde ortaya     çıkan bozulmaları düzelteceğine büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

 

Dr. Popi Kanari, bekleme listesi konusunu halletmenin çok düzeyli yaklaşım esasında olduğunu kaydetti; bekleme listesi konusunda belirli uzmanlıkların, kuruluşun gelirini artıracak ayakta tedavi kliniğinin hemen devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

 

Bekleme listelerinin hafifletilmesinin yollarını değerlendiren Kanari, Sağlık Sigortası Kuruluşunun, Yunanistan’dan doktorların ihtiyaçlarını yerine getirme çabalarının bir bölümü olarak da belli uzmanlıklarda açık olduğunu kamuoyuna duyurduğunu belirtti.

 

Diğer uzmanlıklarda gözlenen bekleme listeleriyle ilgili olarak da Dr. Kanari, bunun aşırı başvurudan kaynaklandığının tahmin edildiğini, hastaların kişisel doktorlarının verdiği hizmetlerden azamî yararlanmadıklarını da söyledi.

 

Acil bölümlerin rahatlatılmasıyla ilgili herhangi bir gelişme olup olmadığı ve gelecek dönemde sağlık çalışanlarının takviye edilmesinin beklenip beklenmeyeceği sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı, belirli bir zaman içinde bazı tedbirlerin uygulanmaya başlandığını, gelecek günlerde de açığı olan Acil Bölümlerin ilgili doktor alımıyla tedbirlerin uygulanmasının beklendiğini duyurdu.

 

Dr. Popi Kanari, uygulanan tedbirlerin ve gelecek dönemde uygulanacak tedbirler konusunda da hemşire personelinin uygun eğitimlerinin yapıldığını, Lefkoşa Genel Hastanesi’nde de hızlı süreç prosedürünün uygulandığını anlattı.

 

Sağlık Bakanı şöyle dedi:

 

“Talimat verilmiştir. Hastalar 40 dakikalık muayeneler için Acil Bölümlerde muayeneye gönderilecekler.”

 

“Gelecek hafta Bakanlar Kuruluna onay için Ambulansların izin, kontrol ve denetimlerini düzenleyen bir başka önemli yasa tasarısı sunulacaktır.”

 

“Temmuz’da sendikalar, doktorlar ve tüm ilgili taraflarla, Üniversite Klinikleri kurulması üzerinde hazırlanan bir yasa tasarısının ileriyle götürülmesi için de son toplantıların yapılacağını bildirdi.

 

KHA/MG/MHY/2023

 

Kıbrıs Haber Ajansı