Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Parlamento’nun Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırmak için her şeyi yaptığını; Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Kıbrıs sorunundan bahsettiğini söyledi.

 

KHA ile yaptığı röportajda Kıbrıs sorunu ve AB'nin ve özellikle Avrupa Parlamentosu'nun çıkmazın aşılmasına nasıl yardımcı olabileceği hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Metsola, "Avrupa Parlamentosu'nun bu çıkmazın aşılması için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu" söyledi.

Roberta Metsola şöyle konuştu:

“Bu, benim seçildiğim günden itibaren söylediğim bir taahhüttür ve bunu, Parlamento’nun, masadaki sıkıntıların çözümü için müzakerelerin başlamasının her türlü arkasında olacağını gördüğümde bilerek yaptım.”

“Çeşitli ülkelerin başbakanlarının, çok açık bir şekilde Kıbrıs Cumhurbaşkanı’na, onların da taahhütlerinin olduğuna ilişkin son deklarasyonlarını memnunlukla karşıladım. Şimdi Birleşmiş Milletler gözetiminde ne yapabiliriz, bundan, birkaç hafta önce NewYork’ta BM Genel Sekreterine bahsettim”

BM gözetimi altında iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon sağlayacak olan BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarından söz eden Avrupa Parlamentosu Başkanı, kendilerinin tarafları bir araya getirebilecek herhangi bir kişinin kendilerinin taahhüdü olacağını, bunu bırakmayacaklarını belirtti.

Metsola, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günü dolayısıyla pazar günü Lefkoşa’yı ziyaret etti ve her yıl düzenlenen bağımsızlık günü törenine katıldı.

Göçle ilgili bir soruyu yanıtlayan Avrupa Parlamentosu Başkanı, “Bildiğim bir şey varsa o da her Avrupa seçimini göç yönetmektedir. Çünkü vatandaşlar gerçekten bunun ulusal düzeyde çözülebilecek bir konu olmadığına inanıyorlar.”

“Pandemiyi, savaşı, enerji ve faiz oranları krizini, enflasyonu vb. sıkıntıları yaşadığımız son 4,5 yıl içerisinde Avrupa akla gelir, ona işaret edilir ve her üye ülke için bir çözüm bulunur. Göç için de bu böyledir.”

“On yıl önce 3 Ekim’de Lampedusa trajedisini yaşadık. İki gün sonra Strasburg’da bu trajediyi anacağız.”

“O anda ayağa kalkarız duruma, dünyanın en büyük mezarlığı olan Akdeniz’e bakarız. Bugün on yıl sonra ben Avrupa Parlamentosu’nun seçilmiş bir üyesi, şimdi Başkanım. Bana ‘O zamandan beri ne yaptın?’ diye soran vatandaşlarıma ne diyebilirim?”

“Tek bir sorun yoktur. Bu bir küçük yasayla halledebileceğimiz bir şey değildir.”

“Avrupa’nın koruma ihtiyacı olanlara adil olması gerekir, olmayanlara, dünyanın en hassas insanları üzerinden avantaj sağlayanlara karşı da tepkimizi geliştirilmeli, katı ve sert olmalıdır. Bunu deniz sınırlarımızda görmekteyiz. Bazen kara sınırlarımızda da görüyoruz, Belarus ve Polonya ve Baltık ülkeleri arasındaki sınırlarda da gördüğümüz gibi.”

Metsola masada bir yasa paketleri olduğunu bu hafta yapılacak olan gayriresmî Avrupa Konseyi toplantısında ilerleme sağlamayı başaracaklarını umduğunu söyledi.

Kıbrıs gibi ada noktalarındaki göç sorunlarından da söz eden Roberta Metsola, kendisinin de Maltalı olduğunu hatırlattı; bunun bir sınırları kapatma sorunu olmadığını, hayat kurtarma sorunu, çok çok zor bir araştırma ve kurtarma operasyonu olduğunu, her göç kararının bunu da halletmesi gerektiğini, gerçeklerin çok farklı olduğunu ifade etti.

KHA/MG/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı