Sağlık Bakanı Michalis Damianos, görevine başlamasından bir ay sonra Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) mülâkat verdi. Sağlık Bakanlığının temel kaygısının tüm vatandaşlara yaşamları boyunca daha iyi sağlık hizmetleri sunmak olduğunu belirten Bakan, zorlukların var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini, ancak Bakanlığın amacının mevcut sorunlara ve ortaya çıkacak yeni sorunlara çözümler getirerek ilerlemek olduğunu sözlerine ekledi.

Ajansa verdiği mülâkatta Sağlık Bakanlığı görevini devraldığından bu yana karşılaştığı zorluklar sorulan Damianos, Sağlık Bakanlığının temel kaygısının "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarına, Genel Sağlık Sistemi (GESY) dâhilindeki tüm vatandaşlara kaliteli sağlık hizmeti sağlamak" olduğunu belirtti.

Bakan, gündemdeki bir başka meselenin kamu hastaneleri, personel ve alt yapı ile ilgili olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yasa tasarısı paketinin hazırlandığını belirten Bakan, "yasa tasarılarının daha iyi hazırlanması, sosyal ortaklarla mutabık kalınması, Temsilciler Meclisine sunulması ve oylanarak yasalaşması gerektiğini" söyledi.

Bunun yanı sıra, ulusal hastalık önleme programlarının oluşturulması ve Ulusal Sağlık Stratejisinin tanıtılması da hlâ beklemede.

Bakan, "Geçtiğimiz ay boyunca bu konular Sağlık Bakanlığında gündeminde olan temel konular ve öncelikler oldu" dedi.

GESY ile ilgili bir soruyu cevaplayan Sağlık Bakanı sistemin işleyişi ile ilgili mevzuata dikkat çekerek "Rehabilitasyon merkezleri, bakım merkezleri, ambulans tasarıları, hatta üniversite klinikleri veya hasta ombudsmanlığı ile ilgili tasarılar vb. ile ilgili mevzuatlardan bahsediyoruz; bunlar sağlık sektörüne ve dolayısıyla GESY'ye katkıda bulunacak olan mevzuatlar" diye ekledi.

Sistem ile ilgili sorunların olduğunu kabul eden Damianos, denetim mekanizmasına dikkat çekti.

Devlet Sağlık Hizmetleri Örgütü (OKYPY) ve Sağlık Sistemi Sigortası Kurumu (OAY) ile ilk temasları ile ilgili olarak Bakan, sistemde verimli kontrollerin önemine dikkat çekti. Ayrıca, kamu hastanelerinin sağladığı hizmetlerin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hükûmet finansmanı ile ilgili olarak Damianos, "OKYPY'nin pandemi nedeniyle kendi kendine yetme planlarının planladıkları gibi ilerleyemediği ve bu nedenle daha fazla destek almaları gerektiği görüşünü anlıyor ve katılıyoruz" dedi.

Bakan, "Ancak bu destek ne süresiz ne zaman çizelgesi olmayan ne de koşulsuz olabilir. Mevzuat uygulanmalıdır. Bu, önümüzdeki birkaç ay içinde hemen incelememiz gereken bir konu, ancak yardımı alabilmek için OKYPY'nin de kendisine yardım etmesi gerekiyor" dedi.

OKYPY ile sendikalar arasındaki toplu sözleşmeler konusunun ne durumda olduğuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Damianos, iki tarafın anlaşmaya çok yakın olduğunu söyledi.

"Geçmişte daha büyük bir boşluk vardı. Görünen o ki herkes sağlık sektörü için güçlerini birleştirmeye çalışacak çünkü sektör ciddî zorluklarla karşı karşıya ve birlik olmamız gerekiyor."

 "Önümüzdeki birkaç gün içinde bazı münferit meselelerin çözüleceğini ve bir anlaşmaya varılacağını umuyorum" diye ekleyen Sağlık Bakanı, başka bir toplantıya ihtiyaç duyulması hâlinde bunun gerçekleşeceğini söyledi.

Streptokok vakalarının yanı sıra COVID vakalarının sayısı ve endişe duyup duymadığı konusunda ise Sağlık Bakanı, bir streptokok vakasının kayda geçtiğini ve tedaviye olumlu yanıt verdiğini aktardı.

Bakan, "Belirli bir sorun yok, bu nedenle Kıbrıs'ta streptokok açısından bir sağlık sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Koronavirüs söz konusu olduğunda, vakalar azalıyor, epidemiyolojik durum iyileşiyor. Bu nedenle bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Durum iyileşmeye devam ederse, 2023'ün sonunda veya 2024'ün başında alınan önlemlerde değişikliklere gidebiliriz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni Kıbrıs Ofisi hakkında Sağlık Bakanı, bu gelişmenin sonuçları tartışmak için erken olduğu yorumunda bulunarak şunları ekledi: "DSÖ'nün Kıbrıs'taki katkısının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çeşitli programlar ve ortak hedefler teşvik edilebilir, bu sayede DSÖ Kıbrıs'ın sağlık sektöründe bir adım ileriye gitmesine yardımcı olabilir. Bu vesileyle Sağlık Bakanlığının 2024 yılında tamamlanacak olan ruh sağlığı stratejisinin hazırlanmasından dolayı da kendilerine teşekkür etmek istiyorum. "

Yakında gündeme gelmesi beklenen yasa tasarılarına da değinen Sağlık Bakanı, "haziran ayında Avrupa seçimleri ve yerel yönetim seçimleri var; dolayısıyla Parlamento bir süre kapalı olacak. Bu durum yardımcı olmayabilir, ancak yıl içinde bu mevzuat parçalarını mümkün olduğunca ilerletebileceğimizi umuyoruz," dedi.

Damianos, "Sağlık Bakanlığı olarak temel kaygımızın tüm vatandaşlara yaşamları boyunca daha iyi sağlık hizmetleri sunmak olduğunu" vurguladı.

"Gündemimizde bazı zor meseleler bulunuyor. Bunlar ilerleyen dönemde de bizleri meşgul etmeye devam edecek. Amacımız mevcut sorunlara ve gelecekte ortaya çıkacak yeni sorunlara çözümler getirmek. Sağlık Bakanlığının amacı ve rolü budur; politikayı teşvik etmek ve belirlemek, OAY'yi desteklemek ve yetkili organların gözetiminde birlikte hareket etmek. Böylece hem kendi hedeflerimize hem de Nikos Christodoulides Hükûmetinin sağlık programının hedeflerine ulaşabiliriz."

KHA/DN/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı