Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Uluslararası Konferansı’nın cuma günü öğleden sonra yapılan oturumunda konuşmacılar, açık veri ve etkili yasanın yolsuzluğu önlemede esas olduğunu vurguladılar.

Konusu “Yolsuzlukla Mücadele, Demokrasiyi Savunma” olan oturumda, yolsuzluğa karşı tedbirlerin etkin olacağı araçlar, özellikle dijital teknoloji ve veri toplama üzerinde duruldu.

Dünya Bankası Liderlik, Öğrenme ve yenilik Müdürü Roby Senderowitsch, yolsuzlukla mücadelede ülkelere yardımcı olacak daha etkili, kapsayıcı ve sorumlu kurumların oluşturulmasının yollarından bahsetti; bunun yapılan yanlışları tespit etmede yeterli olmadığını, ancak anında müdahalede, ayrıca bilgiye erişim hakkının korunmasında devletlere bilginin erişmek için orada olduğu güvencesini verdiğini anlattı.

Bilginin gerçekten erişilebilir olduğu ülkelerde bu hakkı en sık kullananların aslında medya ve hatta hükûmet yetkilileri olduğuna dikkati çeken Senderowitsch, şeffaflığın yolsuzlukla mücadelenin ana unsurlarından biri olduğunu ancak sorumluluk olmazsa gerçekte şeffaflığın olamayacağını vurguladı.

Senderowitsch’den sonra konuşan ODIHR Demokratikleşme Departmanı Başkanı Konstantine Vardzelashvili, organizasyonun çalıştığı ulusal parlamentolara önerdiği araçlardan söz etti.

İnsan haklarının kurumların erozyona uğramasından zarar gördüğüne, etkin şekilde kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Vardzelashvili, “Yolsuzluk, kamu kurumları dâhil olmazsa geniş biçimde yayılamaz. Bu tür erozyon ve siyasi yolsuzlukla mücadelede ulusal parlamentolar önemli rol oynayabilirler ki bu da demokratik bozulmaya yol açabilir. Bu bağlamda 15 AGiT Parlamentosu, yolsuzlukla mücadele kurumları oluşturulması için reform stratejileri ve yasal çerçeve geliştirmede yardım almışlardır” dedi.

Uluslararası Şeffaflık Araştırma Analiz Uzmanı Jon Vrushi de konuşmasında, anti-yolsuzluk verisi şeffaflığından, gözetimin güçlendirilmesinden, teftiş ajanslarından, medya ve sosyal toplumun desteklenmesinden söz etti.

AGİT’in 35 üyesine erişildikten sonra organizasyonun bunlardan sadece 5’inin yolsuzluğun etkin kontrolü için ihtiyaçları olanlara yakın oldukları sonucuna varıldığını kaydetti.

Vrushi konuşmasında, açık veriyi gerçeğe dönüştürmeye, gözetim kurumlarını güçlendirmeye ve sivil boşluğu korumak için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

KHA/MG/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı