Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Theodoros Gotsis, Arap Körfezi bölgesinin Kıbrıs’ın dış politikası için acil önceliği olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos’un gelecek hafta Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a ziyaretleri öncesinde Kıbrıs Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Gotsis, bu ziyaretlerin Dışişleri Bakanı’nın Arap Körfezi’ne ilk ziyareti olacağını söyledi.

Kıbrıs ve Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkilerin son beş yıl içerisinde siyasi diyaloğun en üst düzeyinde gelişmekte olduğunu, karşılıklı ilgi alanlarında iki ülkenin iş birliğinin genişlemesi ve daha da derinleşmesi için bir bakış açısı ve yeni bir güç olduğunu kaydetti.

Theodoros Gotsis, geçen mart ayında Suudi Arabistan Yatırımlar Bakanı’nın Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini, Yatırımlar alanında bir İş Birliği Programı Çerçevesinin imzalandığını hatırlattı.

Suudi Yatırımlar Bakanı, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in görevi devraldıktan sonra görüştüğü ilk dış yetkili oluyor. Suudi Kralı’nın Kıbrıs’a resmî bir ziyaret yapmayı arzuladığı da bu görüşmede iletilmişti.

Sözcü Gotsis, bundan başka Dışişleri Bakanı Kombos’un Arab Körfezi ülkeleri ziyareti, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed al Nahyan’ın, Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın görevini devraldıktan sonra kutlamak için adaya gelmesinin birkaç hafta sonrasına rastlıyor.

Theodoros Gotsis ayrıca, eski Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’in geçen yıl Dubai Expo’ya katılmak için Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ettiğini, aralarında enerjinin de bulunduğu yedi alanda karşılıklı iş birliğinin genişletilmesi dâhil Birleşmiş Stratejik İş Birliği kurulmasıyla ilgili Ortak bir Deklarasyon’un imzalandığını da hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Kombos’un ziyareti, Suudi Arabistan’ın bölgede önemli değişikliklerin merkezi olduğu, İran’la diplomatik ilişkilerini düzeltmesinin ardından statüsünü artırdığı, özellikle Yemen, Suriye ve Irak’ta bölgesel gerilimin düşmesi için bir dizi fırsatlara yol açan jeo-politik ve ekonomik rolünü artırdığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Constantinos Kombos ziyaretleri sırasında ikili ilişkileri, Kıbrıs sorununu, ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşecek.

Bakan önce 5 Haziran Pazartesi günü Abu Dabi’ye gidecek; Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile baş başa ve heyetlerle birlikte görüşecek.

Dışişleri Bakanı daha sonra, 6 Haziran Salı günü Suudi Arabistan’ın Cidde şehrine geçecek; Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud ve heyetlerle görüşmeler yapacak.

Constantinos Kombos Cidde’den sonra 8 Haziran Perşembe günü Riyad’a geçecek; Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı ve Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanı’nın birlikte düzenledikleri, Daeş/İSİS’e karşı Uluslararası Koalisyon Bakanlar Toplantısının çalışmalarına katılacak.

Çalışmalarda ana amaç, terörizmle mücadelede uluslararası çabaları koordine etmek oluyor.

Kombos’un, Daeş/İSİS Uluslararası Koalisyon toplantısı çerçevesinde diğer ülkelerin dışişleri bakanlarıyla da görüşmesi, Körfez bölgesinde iş birliği beklentileriyle ilgili görüş alışverişi yapma fırsatı bulması bekleniyor.

KHA/MG/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı