ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

 

DAILY NEWS

Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2023

 

Προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων: Η τελική έκθεση επιβεβαιώνει την καίρια συμβολή του SURE στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας και στη στήριξη της ανάκαμψης

Το 2020, το μέσο SURE της Επιτροπής, μέσω του οποίου διατέθηκαν σχεδόν 100 δισ. ευρώ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, στήριξε περίπου 31,5 εκατομμύρια εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια εταιρείες. Το SURE βοήθησε αποτελεσματικά τα κράτη μέλη να θεσπίσουν φιλόδοξα και μεγάλης κλίμακας συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα στις εταιρείες να διατηρήσουν τους εργαζομένους και τις δεξιότητές τους, ενώ παράλληλα στήριξαν και τους αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τη σημερινή εξαμηνιαία τελική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του SURE, αυτό διαδραμάτισε καίριο ρόλο τόσο στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας το 2020 όσο και στη διευκόλυνση της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης το 2021, η οποία ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις. Το SURE, το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο του SURE εκταμιεύτηκε συνολική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 98,4 δισ. ευρώ σε 19 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Σλοβακία), ήτοι σχεδόν το σύνολο του προβλεπόμενου για το SURE κονδυλίου ύψους 100 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε σε οκτώ κράτη μέλη το φθινόπωρο του 2022. Η στενή παρακολούθηση συνεχίστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2023 για να διασφαλιστεί η απορρόφηση του συνόλου της χρηματοδοτικής συνδρομής SURE, η οποία έχει πλέον επιβεβαιωθεί.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Veerle Nuyts — Τηλ.: + 32 2 299 63 02· Laura Bérard — Τηλ.: + 32 2 295 57 21)

 

Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου στη Σλοβενία για να συζητήσει τις προτεραιότητες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και την Ασφάλεια των Τροφίμων

 

Σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου βρίσκεται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας για να συζητήσει τη συνεργασία σε βασικές προτεραιότητες στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων. Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου πραγματοποιεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Danijel Bešič Loredan, με τον οποίο εξετάζει τους κοινούς στόχους όσον αφορά ορισμένους φακέλους προτεραιότητας για την Ένωση Υγείας. Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, την επικείμενη πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία και τις επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβενίας. Η Επίτροπος επισκέπτεται επίσης, μαζί με τον Υπουργό κ. Bešič Loredan, το Ινστιτούτο Ογκολογίας στη Λιουμπλιάνα, για να εξετάσει την προσέγγιση της Σλοβενίας όσον αφορά την έρευνα, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου. Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου συναντάται επίσης με την Υπουργό Γεωργίας κ. Irena Šinko, με την οποία συζητά τις βασικές προτεραιότητες σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

 

Ενισχυμένος κώδικας δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση: Τα υπογράφοντα μέρη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους

Η Αντιπρόεδρος κ. Βιέρα Γιούροβα και ο Επίτροπος κ. Τιερί Μπρετόν θα συναντηθούν με τα υπογράφοντα μέρη του ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση, τα οποία θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης ολομέλειας της ειδικής ομάδας του κώδικα, υπό την προεδρία της Επιτροπής.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του ενισχυμένου κώδικα, τα υπογράφοντα μέρη θα συζητήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του κώδικα, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις, όπως η προετοιμασία για τις επόμενες ευρωεκλογές, η εντατικοποίηση των εργασιών επαλήθευσης γεγονότων, η βελτίωση της πρόσβασης σε δεδομένα για την έρευνα, η ενδυνάμωση των χρηστών και η ανταπόκριση στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία μεταξύ των υπογραφόντων μερών και ο μεγάλος αριθμός νέων οργανώσεων που επιθυμούν να υπογράψουν τον ενισχυμένο κώδικα δείχνουν ότι ο κώδικας αποτελεί ένα αποτελεσματικό και δυναμικό μέσο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, η σημειώνεται υπερβολικά αργή πρόοδος σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές, όπως η πολεμική προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου, η ανεξάρτητη πρόσβαση σε δεδομένα και η κατάχρηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές του 2024, καλώ όλες τις πλατφόρμες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε όλα τα κράτη μέλη και σε όλες τις γλώσσες.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε τα εξής: «Η πρώτη διαδικασία υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του κώδικα μάς παρείχε για πρώτη φορά δεδομένα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες την παραπληροφόρηση. Κατέδειξε, όμως, επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα όσον αφορά την επαλήθευση γεγονότων, τον έλεγχο περιεχομένου και την πρόσβαση των ερευνητών και των ερευνητριών σε δεδομένα. Οι πλατφόρμες έχουν σημαντική ευθύνη έναντι των κοινωνιών και των δημοκρατιών μας. Η ευθύνη αυτή καθίσταται νομική υποχρέωση βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και οι χαρακτηρισμένες πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να αξιολογήσουν και να μετριάσουν τους συστημικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, έως τις 25 Αυγούστου.»

Τον Φεβρουάριο του 2023, τα υπογράφοντα μέρη του κώδικα δεοντολογίας υπέβαλαν τις πρώτες βασικές εκθέσεις τους. Η Επιτροπή αναμένει εντατικοποίηση της υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του επόμενου γύρου υποβολής τον Ιούλιο του 2023. Παράλληλα, θα  πραγματοποιηθεί αξιολόγηση συστημικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, την οποία θα διενεργήσουν οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Στόχος του κώδικα είναι να αναγνωριστεί ως κώδικας δεοντολογίας στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο κώδικας μπορεί να υπογραφεί και από νέα υπογράφοντα μέρη, ενώ οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος μπορούν πλέον να υποβάλλονται μέσω του Κέντρου Διαφάνειας.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 291 33 91)

 

Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie χορηγούν 77,5 εκατ. ευρώ σε 73 διεθνή έργα ερευνητικής συνεργασίας

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της προκήρυξης του 2022 για ανταλλαγές προσωπικού στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Τα 73 επιλεγέντα έργα προωθούν τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και μη ακαδημαϊκών οργανισμών εντός και εκτός ΕΕ, αποσκοπώντας στην προώθηση της καινοτομίας και στη μεταφορά γνώσεων. Στο πλαίσιο των εν λόγω έργων θα εκπαιδευτούν ερευνητές και ερευνήτριες και φορείς καινοτομίας για τη δοκιμή νέων ιδεών, προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Χάρη σε συνολικό προϋπολογισμό ύψους 77,5 εκατ. ευρώ οι ερευνήτριες και οι ερευνητές, καθώς και το διοικητικό, τεχνικό και διευθυντικό προσωπικό που συμμετέχει σε ερευνητικές δραστηριότητες, θα μπορέσει να μεταβεί στο εξωτερικό και να διευρύνει τα δίκτυά του, να ανταλλάξει γνώσεις και να διεξαγάγει έρευνα αιχμής.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Οι ανταλλαγές προσωπικού στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie προσφέρουν στους ερευνητές, τις ερευνήτριες και τους φορείς καινοτομίας απ’ όλο τον κόσμο μοναδικές ευκαιρίες να συνεργαστούν και να δώσουν ώθηση στην καινοτομία και τη μεταφορά γνώσεων. Τους επιτρέπουν να διεξάγουν έρευνα αιχμής και να ανταλλάσσουν ιδέες προς όφελος των κοινωνιών μας. Εύχομαι στις 73 κοινοπραξίες που επιλέξαμε καλή επιτυχία».

Τα επιλεγέντα προγράμματα καλύπτουν διάφορα γνωστικά πεδία, για έρευνα σε τομείς όπως η εφαρμογή της νανοϊατρικής για τη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, η μετάβαση στα δίκτυα 6G και η ανάπτυξή τους και η ενσωμάτωση των γνώσεων των αυτόχθονων λαών στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, στην έρευνα και στη χάραξη πολιτικής. Μέσω των ανταλλαγών προσωπικού, οι οργανισμοί μπορούν να συνάψουν διεθνείς συμπράξεις με άλλους κορυφαίους οργανισμούς απ’ όλο τον κόσμο. Στα φετινά έργα συμμετέχουν 656 οργανισμοί από 76 χώρες —μεταξύ αυτών και 160 εταιρείες και 104 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δια βίου μάθηση συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, το οποίο φιλοδοξεί να βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: +32 2 296 69 53· Flore Boutier – Τηλ.: +32 2 296 60 43)

 

Πολιτική συνοχής της ΕΕ: Σύμφωνα με νέα έκθεση, η συνεκτική ανάπτυξη των περιφερειών είναι κρίσιμης σημασίας για την αναπτυξιακή ατζέντα της ΕΕ

Η Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις περιφερειακές τάσεις ανάπτυξης και σύγκλισης της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία κατά την τελευταία 20ετία η Ευρώπη σημειώνει σημαντική δυναμική ανοδικής σύγκλισης. Για παράδειγμα, έως το 2021 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών αυξήθηκε από το 51% στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ. Η έκθεση συμπληρώνει την ανάλυση των οικονομιών των κρατών μελών στις εκθέσεις ανά χώρα, τις οποίες δημοσίευσε η Επιτροπή στις 24 Μαΐου. Επισημαίνει επίσης διάφορες περιφερειακές ασυμμετρίες και βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ορισμένα κράτη μέλη παρουσιάζουν περιφερειακές ανισότητες στην πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και οι δημόσιες μεταφορές, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, σε ορισμένες περιφέρειες εξακολουθούν να καταγράφονται διαφορές στα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας (δηλ. στα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας), στην ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, την ψηφιακή τεχνολογία και την ενεργειακή απόδοση.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύουμε σήμερα, η συνεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών της ΕΕ είναι καίριας σημασίας για την κοινωνικοοικονομική ευημερία και την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της ΕΕ. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων μέσω πολιτικών που λαμβάνουν υπόψη την τοπική διάσταση ενισχύει την ανθεκτικότητα και τη συμπεριληπτική ανάπτυξη και ενισχύει την ενιαία αγορά της ΕΕ. Τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι καίριας σημασίας σε αυτό το εγχείρημα και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της οικονομικής διακυβέρνησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.»

Για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισορροπιών και την ενίσχυση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού των λιγότερο ανταγωνιστικών περιφερειών και υποπεριφερειακών εδαφών κατά τα προσεχή έτη, η σημερινή ανάλυση υπογραμμίζει τη σημασία της στοχευμένης δράσης στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, σε συνδυασμό με μέσα όπως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πολιτική συνοχής είναι καίριας σημασίας για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των ενισχυτικών της ανάπτυξης επενδύσεων σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Η κορύφωση της υλοποίησης των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020 (405 δισ. ευρώ) σε συνδυασμό με την παράλληλη έναρξη των προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027 (378 δισ. ευρώ) παρέχει μια συνεχή ροή επενδύσεων σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής έχουν εκταμιεύσει πάνω από 186 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την τόνωση της κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: +32 2 298 46 80·Veronica Favalli — Τηλ.: +32 2 298 72 69)

 

Calendar – Commissioners' weekly activities

 

Monday 05 June

 

Ms Stella Kyriakides in Geneva, Switzerland: launches the digital health initiative between the European Commission and the World Health Organization with the Director General of the WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Tuesday 06 June

 

M. Margaritis Schinas in Paris: meeting Mr. Mathias Corman, Secretary General of the OECD; meets Mr. Gérald Darmanin, Minister of the Interior; meeting Mrs. Elisabeth Borne, Prime Minister; speaks at the Paris Cyber Summit; visits the Cyber Campus.

 

Ms Stella Kyriakides delivers pre-recorded remarks to the National Cancer Survivors Day 2023 in Romania.

 

Thursday 08 June

 

Mr Margaritis Schinas in Athens, Greece: participate in a roundtable discussion on mental health.

 

Ms Stella Kyriakides delivers pre-recorded remarks to the celebration of the 25th anniversary of the European Blood Alliance.

 

Friday 09 June

Mr Margaritis Schinas in Elefsina, Greece: delivers a keynote speech at the Culture4health final conference.

Mr Margaritis Schinas in Volos, Greece: delivers a keynote speech at the Annual conference of the association of industries of Thessaly and central Greece.

 

Ms Stella Kyriakides in Madrid, Spain: visits the 024 phoneline facilities of the Red Cross; delivers pre-recorded remarks to the first European Charcot-Marie-Tooth Specialists' Conference in Paris, France.

 

Saturday 10 June

Mr Margaritis Schinas in Volos, Greece: meets with the rector of the University of Volos, Mr Zisis Mamouris; meets with the CEO of the Port of Volos, Mr Sokratis Anagnostou; meets with the Bishop Ignations.

 

 

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans