Πενταλιά, Τίμη, Γεροσκήπου, Αναρίτα, Παναγιά, Χολέτρια, Κούκλια, Κάθηκας, Κελοκέδαρα και Σίμου είναι οι κοινότητες στην Επαρχία Πάφου στις οποίες οι νοικοκυρές παρασκευάζουν τον Αύγουστο τα αρκατένα, είδος κουλουριών που ζυμώνονται με προζύμι από αφρό ρεβιθιών. Είναι η εποχή που αρχίζουν οι νηστείες και η ζέστη βοηθά τον «αρκάτη», δηλαδή το προζύμι από ρεβίθι, να βγει εύκολα, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η Γεωργούλα Χριστοδούλου, παρασκευάστρια και εκπαιδεύτρια στην κυπριακή μαγειρική, στα Επιμορφωτικά Κέντρα Πάφου.