Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü ΚΗΑ'ya verdiği demeçte, Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından sahte belgelerin sayısını azaltmaya yönelik bir kampanya başlatıldığını açıkladı

 

Daire Müdürü Elikkos Elias, 2023 yılında Tapu ve Kadastro Dairesi (TKD) tarafından sahte belgelerin sayısını azaltmak için bir kampanya başlatılacağını açıklayarak bu nedenle Kadastro Portalında "Tapu ve Kadastro Dairesi (TKD) Kayıtlarında her malik için benzersiz bir kimlik numarası kaydı" başlıklı bir bilgilendirme broşürü yayımlandığını sözlerine ekledi. 

Elias'ın temas ettiği sorun, bir mülkün Tapu Siciline sahibinin kimlik numarasıyla kaydedilmemesinden kaynaklanmakta ve kendisinin de belirttiği gibi bu durum, "Kıbrıs'taki en eski Daire olan TKD'in 1858'den beri, yani mülk sahiplerinin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olarak kendi kimlik numaralarını almalarından yıllar önce faaliyet göstermesi nedeniyle" meydana gelebilmektedir.

Yetkili, "TKD'nin bilgisayarlı sisteme geçtiği 1999 yılına kadar, kimlik numarasının zorunlu olarak kaydedilmesi gerekmeksizin yasal işlemleri kabul edebildiğini" ifade ederek, "bilgisayarlı sistemin çalışabilmesi için ve kimlik numarasının olmadığı durumlarda, bir mülkün sahibi için rastgele bir tam sayı kaydedildiğini ve sahte kimlikler sorununun ortaya çıkmasının ana nedeninin bu olduğunu" sözlerine ekledi.

 Elias, mal sahipleri için endişelenecek bir durum olmadığını vurgulayarak, dijital dönüşüm ve e-devlet çağında bu sorunun çözülmesinin önemli olduğunu belirterek “TKD Kayıtlarında benzersiz bir kimlik numarasının kaydedilmesi, mülkün mülkiyet durumunun sorgulanmasını sağlar ve önlerken, Tapu Sicilinin yanı sıra diğer Daireler/Hizmetler ve Kuruluşlarla işlemleri de kolaylaştırır." dedi.

TKD Direktörü, Daire'nin verilerinin kalitesini artırmak, vatandaşlara sunduğu hizmetlerde etkinliği ve verimliliği artırmak ve şeffaflığı güçlendirmek için vatandaşların yardımını istedi.

Denetimin hangi yollarla yapılabileceğine ilişkin olarak Elias, CPS'ye vatandaşların bunu üç şekilde kontrol edebileceklerini ifade etti.

Vatandaşlar Gayrimenkul Kayıt Sertifikasına (Tapu) sahip olmaları halinde, mal sahibinin bilgilerinin "Ayırt Edici Numarası"nda, başka herhangi bir ayırt edici numaranın değil, Kimlik Numaralarının/ARC'nin belirtildiğinden emin olmalı.

Eğer ellerinde bir Gayrimenkul Araştırma Belgesi varsa, belgenin üst kısmında "Malik"/"Etkilenen Kişi"/"Aramanın Yapıldığı İsim" altında, başka herhangi bir ayırt edici numaranın değil, Kimlik Numaralarının/ARC numaralarının yazılı olduğundan emin olmaları gerek.

Ayrıca, ilgilenenler mülklerinin bir listesinin (Mülkiyet Kayıt Belgesi, Anket Sertifikaları vb.) sunulduğu Arazi Portalının çevrim içi uygulamalarına başvurabilirler.

Düzeltmenin hangi yollarla yapılabileceğine ilişkin olarak Elias, yukarıdaki denetim sırasında mal sahibinin Kimlik Numarasının/ARC'sinin bir veya daha fazla mülkünde gösterilmediğinin tespit edilmesi halinde, bu durumun herhangi bir ücret ödemeden iki şekilde düzeltilebileceğini söyledi

TKD Müdürü, ilk yolun Tapu Sicil Portalı (https://eservices.dls.moi.gov.cy) üzerinden çevrim içi bir "Mülkiyet Beyanı" başvurusu yapmak olduğunu söyledi.

Düzeltmenin "Mülkiyet Verilerinin Kaydı" ile yapılabileceğini de sözlerine ekledi. Kimlik Kartı / ARC'nin her iki tarafının bir kopyası ve Gayrimenkulün ilgili Kayıt Sertifikaları (Tapuları) veya "Mülk(ler)in Ayrıntılarının Eklenmesi" ile eklenmesi / yüklenmesi gerekli.

Bu seçenekle, mülk ayrıntılarını kaydetmeye gerek kalmıyor. Kimlik Kartı / ARC'nin her iki tarafının bir kopyası ve Gayrîmenkulün ilgili Kayıt Sertifikalarının (Tapuları) eklenmesi / eklenmesi gerekli.

İkinci yolla ilgili olarak, Elias KHA'ya "Mevcut Malikin Veri Güncellemesi" başvurusunun e-posta yoluyla doldurulup gönderilmesi gerektiğini söyledi ve başvurunun Tapu Portalı Başvuru Formlarında mevcut olduğunu ekledi.

Elias'a göre gerekli belgeler, tamamlanmış Başvuru Formu, (Mevcut Malik Bilgilerinin Güncellenmesi), Nüfus Cüzdanı/ARC'nin her iki yüzünün bir kopyası, Mülkün Tapu(lar)ının bir kopyası, posta adresi ve irtibat telefon numaralarının bir raporu ve kimlik tespitine yardımcı olacağı düşünülen diğer herhangi bir belge.

 

KHA/KS/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı