Göğüs hastalıkları uzmanı Doktor Haris Armeftis, hassas grupların havadaki toz kümelenmesinden korunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Meteoroloji Dairesine göre, bu akşam atmosferde seyrek toz parçacıkları; ayrıca perşembe günü atmosferde aralıklarla toz kümelenmesi gözlemlenecek.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) açıklamalarda bulunan Dr. Armeftis, "Aslında toz, atmosferde bulunan ve çok küçük çapları nedeniyle solunum sistemi mekanizmaları tarafından süzülemeyen, dolayısıyla akciğerlere kolayca solunabilen askıda parçacıklar anlamına gelir" dedi.

Bu mikro parçacıkların yolculukları sırasında çeşitli kimyasal bileşikler ve oksitlerle zenginleştiğini belirten Armeftis, bunların solunum sisteminde ciddî enflamasyon yarattığını vurguladı. Bu nedenle atmosferdeki toz seviyelerinin ve yoğunluklarının yüksek olduğu zamanlarda, özellikle hassas grupların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Hassas gruplar arasında astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya diğer rahatsızlıkları olanlar, yaşlılar ve çeşitli kardiyovasküler hastalıklardan mustarip kişiler yer alıyor. 

Dr. Armeftis, yüksek toz seviyelerinin öncelikle solunum hastalıklarına ve ayrıca kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarına sahip hastaları etkileyebileceğine dikkat çekerek şunları ekledi: "Bu yüksek seviyeler olduğunda, nefes almak bu hastaların hastalıklarının alevlenmesine yol açabilir. Örneğin, astım veya KOAH hastaları atak geçirebilir ve semptomların kötüleşmesi nedeniyle acil servise başvurmak zorunda kalabilirler. Hatta bazı durumlarda hayatları bile tehlikeye girebilir. Dolayısıyla çalışmalar, artan toz seviyelerinin olduğu günlerde bu hastaların risk altında olduğunu gösteriyor."

Armeftis'e göre temel öneri, genel olarak koruyucu tedbirler almak, olay geçene kadar açık alanlara çıkmamak, açık havada aktivite ve egzersiz yapmaktan kaçınmak. Açık alanlarda çalışanların ise yüksek koruma sağlayan maskeler kullanmaları gerekiyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı