Orta Doğu'daki durum ve Avrupa-Türkiye ilişkileri başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin dış ilişkileri, Brüksel'deki olağanüstü Avrupa Konseyi zirvesinin ilk gününde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin tartışmalarının odak noktasını oluşturuyor.

Programa göre ikinci gün, İtalya’nın eski Başbakanı Enrico Letta'nın AB'nin rekabet gücüne ilişkin raporunun sunumu ve liderler arasında yapılacak tartışmalara ayrılacak.

Çarşamba günkü toplantının programı, Belçika Kralı'nın liderler onuruna yerel saatle 17.00'de (Kıbrıs saatiyle 18.00) vereceği resepsiyonla başladı.

Avrupa Konseyi binasındaki toplantının saat 19.00’daki (Kıbrıs saati ile 20.00) akşam yemeği ile başlaması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'nın konuşması ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy’nin telekonferans yoluyla yapacağı konuşmanın ardından Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin liderleri dış politika konularına odaklanacak.

Orta Doğu ve son gelişmelerin ağırlık kazanacağı tartışmalarda liderlerin İsrail dâhil tüm taraflara itidal ve gerilimi tırmandırmama mesajı vermesi bekleniyor. Zirvede İsrail'e yönelik saldırıda insansız hava aracı kullanması nedeniyle İran'a yönelik yaptırımların nasıl uygulanacağına ilişkin tartışmaların da devam etmesi bekleniyor.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı