Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (Asamblesi, AKPM) Mağusa'nın yasal sakinlerine iadesi konusundaki Raportörü Piero Fassino, yakında Kıbrıs'ı ziyaret edecek ve raporunun gözden geçirilmiş taslağını AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi'ne sundu.

Temsilciler Meclisinden yapılan açıklamaya göre Fassino, Komite üyelerini yakın gelecekte Kıbrıs'a ikinci bir çalışma ziyareti yapma ve Haziran 2024'te yapılacak bir sonraki AKPM Oturumu sırasında kabul edilmek üzere nihaî Raporunu sunma niyeti konusunda bilgilendirdi.

Fassino'nun AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi oturumu bağlamında, Raporunun bir yandan mevcut durumu ve tarafların pozisyonlarını yansıtacağı, diğer yandan da Avrupa Konseyi'nin (AK) Mağusa konusu da dâhil olmak üzere Kıbrıs sorununun çözümü için tarafları müzakere masasına dönmeye teşvik etmesi ve desteklemesi için olası yollara ilişkin yapıcı öneriler içereceği belirtildi.

Açıklamaya göre, Komite üyesi George Loukaides konuşmasında, istil3a ve işgalden  bu yana geçen 50 yıla, devam eden Türk işgaline ve Kıbrıs sorunu tarihindeki en uzun çıkmaza atıfta bulunduktan sonra, "Kıbrıs sorununun ve AK'nin donmuş bir çatışma olarak sınıflandırılmasının, Dağlık Karabağ ve Gazze'deki etnik temizlik örneklerinin gösterdiği gibi, sıcak bir çatışmaya dönüşebileceğine işaret etti."

"Loukaides, müzakerelerin Crans Montana'da kesildiği yerden, tüm müzakere müktesebatına tam saygı gösterilerek, ilgili BM kararlarında belirtildiği gibi siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde derhâl yeniden başlaması gerektiğini vurguladı."

Loukaides ayrıca, "AKPM'nin tarafların müzakerelerin sürdürülmesi ve Kıbrıs sorununun mutabakata varılan çerçeve temelinde çözülmesi hedefine hizmet edecek şekilde hareket etmeleri durumunda net bir tutum sergilemesi gerektiğini" vurguladı.

Bu çerçeve temelinde "Türkiye'nin Kıbrıs'ta 'iki devletli' çözüm taleplerini kınamış ve her ne şekilde olursa olsun ikili statükonun ne Kıbrıslı Rumlar ne de Kıbrıslı Türkler için hiçbir şekilde sürdürülebilir olduğunun altını çizmiştir". Öte yandan vekilin, "daha geniş bir pozitif gündem bağlamında ilave güven arttırıcı önlemleri savunduğu" kaydedildi.

Kıbrıslı milletvekilinin, Avrupa Konseyi'nin tarafları diyaloğa dönmeye teşvik etmesinin önemli olduğunu, ancak aynı zamanda ilgili BM kararlarına aykırı eylemleri de kınadığını söylediği belirtildi. Açıklamaya göre Loukaides, kapalı Mağusa bölgesinin açılması ve planlanan yerleşimle ilgili yeni oldubittilerin sadece müzakerelerin yeniden başlama ihtimalini zayıflatmakla kalmayıp, Kıbrıs'ta çözüm ihtimalini de ortadan kaldırabileceğini söyledi.

Kıbrıs Türk toplumunun Asambledeki temsilcisi Ulusal Birlik Partisi(UBP) üyesi Oğuzhan Hasipoğlu'nun, Kıbrıs Türk toplumunun izole edildiğine dair bilinen iddialarda bulunarak, Raportörden gerçeği yansıtmadığını iddia ettiği raporu hazırlama sürecini askıya almasını istediği, ancak bu talebin Fassino tarafından reddedildiği kaydedildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı