Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs sorununu çözmenin tek esasının, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarında, bugüne kadar kaydedilen yakınlaşmalarda ve Avrupa müktesebatında belirtildiği gibi siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli iki toplumlu federasyon esasında bir çözüm olduğunu vurguladı.

Yunan Devrimi'nin yıldönümü dolayısıyla New York’ta yaşayan Yunanlıların düzenlediği resmî akşam yemeğinde konuşması Ulaştırma, Bayındırlık ve İletişim Bakanı Alexis Vafeades tarafından okunan Christodoulides, 1974’teki Türk işgalinden 50 yıl sonra, güçlerini yeniden organize etme, zamanın zorluklarına ve devletin kendilerine verdiği görevi yerine getirme sorumlulukları olduğunu belirtti.

Ulaştırma, Bayındırlık ve İletişim Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında, 25 Mart ve 1 Nisan ulusal yıldönümleri dolayısıyla düzenlenen resmî kutlamalara Cumhurbaşkanı adına Vafeades’in New York’a resmî bir ziyarette bulunduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides konuşmasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tarihi ulusal mücadeleleri her zaman örnek ve rehber olarak gördüğünü, işgalin sona ermesine ve Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine kadar her türlü çabada varlığını beyan ettiğini belirtti.

Nikos Christodoulides, “Özellikle bu yıl, 1974 Türk işgalinin üzerinden yarım asrın geçmesiyle birlikte mücadelemiz daha da önem ve ivme kazanıyor” şeklinde konuştu.

Çıkmazı aşmak, müzakereleri sürdürmek, barış sürecini yeniden harekete geçirmek için her şekilde çalışmamız gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı, Yunan hükûmeti ile doğrudan iletişim ve kesintisiz temas hâlinde, durup dinlenmeden süren çabalarının, koordineli faaliyetlerinin, uluslararası toplumun Kıbrıs sorununa ilgisinin yenilenmesiyle sonuçlandığını, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisinin atanmasını sağladığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs sorununun BM kararlarında da belirtildiği gibi iki bölgeli, iki toplumlu federasyon esasında siyasi eşitliğe dayalı çözümünün, bugüne kadar kaydedilen yakınlaşmaların ve Avrupa müktesebatının bu çabanın benzersiz esasını ve unsurlarını oluşturduğunu belirtti.

Nikos Christodoulides, “1974’teki Türk işgalinden 50 yıl sonra, güçlerimizi yeniden organize etmek, çağın zorluklarına ve bize verilen görevin gereklerine cevap vermek, tüm Kıbrıslıların özgürlüğüne ve insan haklarının geri verilmesine olan acil ihtiyaç mesajını elimizden geldiğince ve kararlı bir şekilde iletmek gibi bir görevimiz vardır” dedi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı