Eski Lefkoşa'daki eski Belediye Pazarı binasında yer alan CYENS Mükemmeliyet Merkezi'nin yeni binasının Ağustos 2023'te teslim edilmesi bekleniyor. Bu proje için Avrupa Birliği ve Kıbrıs Cumhuriyeti fonlarından toplam 36 milyon avro toplandı.

Bu rakamlar cuma günü öğle saatlerinde CYENS'in inşaat halindeki binasının basın mensuplarına gezdirilmesi sırasında açıklandı.

Lefkoşa Belediye Başkanı ve CYENS Mükemmeliyet Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Constantinos Yiorkadjis, inşaat halindeki binanın "Horizon 2020 programında CYENS Mükemmeliyet Merkezi için ne kadar zamanında başvurduğumuzun çok iyi bir örneği olduğunu" belirterek "diğer Avrupa fonlarından söz konusu binayı onarmak ve araştırma merkezi olarak kullanmak için bir talep vardı. Birden fazla hedefe ulaşmak için iki farklı Avrupa aracı kullandık." diye ekledi.

Yiorkadjis, CYENS Mükemmeliyet Merkezi'nin Lefkoşa'nın merkezinde yer aldığını hatırlatarak, "Yeşil Hat bölgesinin kademeli olarak yeniden canlandırılması ve Avrupa fonlarıyla güzel bir binayı iyileştirmek, kurtarmak ve araştırma merkezi modernize edilmesi" hedeflerine temas etti.

CYENS Mükemmeliyet Merkezi'nin aldığı fon miktarı sorulduğunda Lefkoşa Belediye Başkanı, "Horizon 2020" programından 30 milyon avro hibe aldığını, bunun 15 milyon avrosunun Avrupa Birliği'nden, diğer 15 milyon avrosunun ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nden geldiğini belirtti. Ayrıca Lefkoşa Belediyesi tarafından talep edilen Avrupa fonlarından da 6 milyon avro alındı. Kendisinin de belirttiği gibi bu fonlar Trikoupi Sokağı'nı yaratıcı işletmeler için bir merkez haline getirmeyi içeriyordu. Yetkili, "Avrupa fonları ile devlet kaynaklarını birleştirdiğinizde, birden fazla faydası olan projeler yaratabilirsiniz" dedi.

Tur sırasında, binanın üst katının Merkezin araştırmacılarına ve yönetimine ev sahipliği yapacağı, zemin katın ise ortak çalışma alanı, seminer odaları, Merkez tarafından geliştirilen teknolojilerin sunumu için bir sergi alanı ve bir kafe gibi sektöre ve halka açık hizmetler sunacağı belirtildi.

Ayrıca, binanın tüm alanlarının engelliler için erişilebilir olduğu belirtildi. Tüm alanlara erişim sağlayan iki asansör bulunurken, bodrum katında bir bisiklet park alanı, duşlar ve engelliler için bir duş yer alıyor.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı