Avrupa Birliği (AB) Sağlık Komiseri Stella Kyriakides ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pazartesi günü Cenevre’de yapılacak bir toplantıda AB Dijital COVİD Sertifikasının küresel düzeyde kabulünü ve artırılmasını resmen başlatacaklar.

Kıbrıs Haber Ajansının edindiği bilgiye göre, bugün hemen hemen 80 AB ve AB üyesi olmayan ülkede kullanılan uygulamada küresel bir standart haline gelecek olan dijital sertifikanın, dijital sağlık politikası üzerinde küresel iş birliğin bir aracı olması anlamına geliyor.

WHO, yeni WHO Küresel Dijital Sağlık Sertifikası Ağı altında, dijital sağlık belgelemesinde yeni bir küresel sistem kurulması için 1 Temmuz 2023’ten itibaren AB Dijital COVİD Sertifikasının teknik çerçevesini kaldırması bekleniyor.

Girişimin amacı, bu araca yeni uluslararası veya küresel pandemi durumunda, devam eden ve gelecek sağlık tehditleriyle baş etmede, ayrıca hareketliliği hızlandırma ve dünya genelinde vatandaşlara kamu sağlığında daha fazla yardım etmek oluyor.

Sertifika, Covid-19 salgının en zor döneminde rekor bir sürede geliştirilmiş ve üye ülkelerin ekonomilerini ve toplumları güvenle yeniden açma çabalarına katkıda bulunmuştu.

Komiser Kyriakides ve Dr. Adhanom Ghebreyesus 2 Aralık 2022’de AB ve WHO arasında stratejik iş birliğini derinleştirmek, WHO’nun küresel sağlık yapısındaki rolünü güçlendirmek ve AB Küresel Sağlık Stratejisi’nin önceliklerini teşvik etmek amacıyla bir anlaşma imzalamışlardı.

KHA/MG/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı